Dołącz do nas 

Unia Rdzennych Suwerenów

Pozostałe artykuły:

05 grudnia 2024
Książka „Kuchnia Słowian. Czyli o poszukiwaniu dawnych smaków...” autorstwa Hanny i Pawła Lis to fascynujące dzieło, które zgłębia kulinarne dziedzictwo
04 grudnia 2024
Słowianie, podobnie jak inne ludy wczesnośredniowieczne, wykorzystywali gliniane naczynia do różnych celów codziennego życia. W kulturze słowiańskiej ceramika była nie
08 listopada 2024
Prawo naturalne, jako uniwersalne zasady moralne i przyrodnicze, ma głęboki związek z procesem duchowego rozwoju człowieka. Chociaż pojęcie to często

Więcej artykułów

Kuchnia Słowian. Czyli o poszukiwaniu dawnych smaków...

05 grudnia 2024

Książka „Kuchnia Słowian. Czyli o poszukiwaniu dawnych smaków...” autorstwa Hanny i Pawła Lis to fascynujące dzieło, które zgłębia kulinarne dziedzictwo Słowian, ich tradycje kulinarne, zwyczaje związane z jedzeniem oraz miejsce, jakie jedzenie zajmuje w kulturze i społeczeństwie słowiańskim.

 

Autorzy zabierają czytelników w podróż przez historię, od czasów przedchrześcijańskich, kiedy to Słowianie żyli w bliskim związku z naturą, aż do okresów średniowiecza i nowożytności. W książce znajdziemy informacje o tym, jakie produkty były dostępne w poszczególnych okresach, jakie techniki przechowywania żywności były wykorzystywane oraz jak ewoluowały metody gotowania.

 

Przedstawiają szeroką gamę tradycyjnych słowiańskich potraw, które były spożywane przez Słowian w różnych częściach Europy Środkowej, Wschodniej i Południowej. W książce znajdziemy przepisy na dania takie jak różne rodzaje zup, pierogi, kasze, mięsa, chleby, a także potrawy przygotowywane z dzikich roślin i ziół.

 

Książka podkreśla, jak ściśle związana była kultura słowiańska z naturą i cyklicznymi zmianami pór roku. Jedzenie nie było tylko zaspokajaniem głodu, lecz także częścią rytuałów, obrzędów i świąt. Szczególną uwagę poświęcono roli jedzenia w obrzędach związanych z różnymi świętami – jak np. Kupała, Dożynki, czy obrzędy związane z dniem przesilenia letniego. Ukazuje również bogactwo lokalnych surowców i roślin, które były wykorzystywane w kuchni słowiańskiej. Autorzy omawiają znaczenie dzikich roślin, grzybów, jagód, ziół oraz przypraw, które były powszechnie stosowane w kuchni ludowej.

 

Pozycja zwraca również uwagę na to, jak współczesne przepisy czerpią inspiracje z tradycji słowiańskich, często wprowadzając je do współczesnych kuchni w nowoczesnym wydaniu. To pokazuje, jak żywność może łączyć przeszłość z teraźniejszością.

 

Hanna i Paweł Lis łączą wiedzę z zakresu historii, etnografii oraz kulinariów, przedstawiając temat w sposób przystępny, ale także głęboki. Książka jest zarówno źródłem wiedzy dla pasjonatów historii i kultury, jak i dla osób, które pragną poznać dawną kuchnię Słowian i sięgnąć po tradycyjne przepisy.

 

Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej. Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie. Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.

 

„Kuchnia Słowian” to pozycja, która łączy pasję do gotowania z miłością do historii, pozwalając czytelnikom odkrywać bogactwo dawnych tradycji kulinarnych i czerpać z nich inspiracje do współczesnych posiłków.

 

Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian !

 

"Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków" – Hanna Lis, Paweł Lis

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

Unia Rdzennych Suwerenów

 

Unia Rdzennych Suwerenów (URS) 2024.

Wszystkie prawa zastrzeżone